Valmentaja ja valmennettava

posted in: Eat Triathlon Love | 2

Olen valmentaja ja valmennettava. Itselleni kumpaakin yhtä aikaa. Tämän triathlon kauden jälkeen voin kertoa sinulle onko tämä erittäin hyvä vai huono idea. Aloitan tämän blogin esittelemällä itseni sinulle, joka et minua vielä tunne tai sinulle, joka haluat tuntea minut vähän paremmin niin valmentajana kuin valmennettavana.

Valmentaja

On reilua antaa asiakkaideni ja työkavereideni kuvailla minua valmentajana ja ohjaajana. Tässä vastauksia joita sain kysyessäni millainen olen...

...juoksuvalmentajana?

"Päivi on juoksuvalmentajana hieman jopa vaarallinen. Saatat huomaamattasi löytää itsesi lauantai-iltaisin tai sunnuntai aamuisin lenkiltä, koska se vaan on niin kivaa. Saatat myös huomata jatkavasi jo neljättä vuotta juoksuharrastusta, vaikka piti juosta vain yksi puolimaraton.
Nimim. Yksi uhri" (Juoksuhirmu)

...Personal Trainerinä?

"Mieheni Kari oli jo useita vuosia kärsinyt selkävaivoista. Katselin Eliksiiriä ja siellä kerrottiin Fustrasta. Kari lupasi tulla kokeilemaan sitä kanssani. Meidän onneksemme vastassa oli Päivi, joka ammattitaidollaan osasi nähdä meidän molempien yksilöllisen tarpeen heikkojen kohtien vahvistamiseen. Karilla ei ole enää selkävaivoja ja minäkin voin tehdä miltei mitä vain ilman polvivaivaa. Olemme käyneet kerran viikossa parin vuoden ajan Päivin ohjauksessa. Päivi on ammattilainen, joka haastaa meitä ylittämään itsemme joka kerta ja pitää kiinni, että liikkeet tehdään oikein ja ajatus mukana. Duo-tunnit on meidän kahden aikuisen yhteistä aikaa, joka tähtää aktiiviseen ja hyvinvoivaan elämään Päivin tsempatessa ja huumorilla höystettynä! Kiitos Päivi " (Satu ja Kari Personal Training Duo -asiakkaat)

...triathlonvalmentajana?

"Päivi on triathlonvalmentajana ihanan aidosti kiinnostunut, osaa ja tietää hyvin asioista. On siis hyvä valmentaja!! On ollut ja tulee olemaan niin "siistii"!!! Kiitos, että saan olla valmennettava. Satu" (Täydenmatkan triathlonvalmennettava)

...ryhmäliikuntaohjaajana?

"Päivin ryhmäliikuntatunneille on aina yhtä mukavaa ja helppoa tulla. Hänellä on aivan uskomaton kyky huomioida jokainen tunnilla oleva ihminen ja tunnet itsesi aina yhtä tervetulleeksi. Päivin iloisen ja rauhallisen olemuksen takana löytyy todellinen ammattilainen. Hän tietää millä tavalla motivoida ja kannustaa juuri sinua, parhaalla mahdollisella tavalla. Hän osaa hienosti antaa erilaisia vaihtoehtoja niin ensikertalaisille, vanhoille jumppakonkareille tai niille jotka tarvitsevat vaihtoehtoisia tai kevyeempiä liikkeitä. Päivin lämmin ja lähestyttävä persoona vie sinut mennessään ja ennen kuin huomaatkaan niin tunti onkin jo ohi... ja jäät odottamaan seuraavaa kertaa." (Ohjaaja kollega ja fysioterapeutti Carola)

 

Valmennettava

Käännyn nyt valmentaja-minäni puoleen ja kysyn muutamia kysymyksiä, siitä millainen olen valmennettavana ja miltä tulevaisuuden suunnitelmat valmentajan näkökulmasta näyttävät.


Päivin vahvuudet ja heikkoudet triathlonistina?

Sinnikkyys ja kestävyys ovat ehdottomasti vahvuudet. Nopeus sen sijaan on kiertänyt tämän tytön kaukaa, joten täydenmatkan kisaaminen onkin hänelle luontaisinta. Treenaa tunnollisesti ja valmentajan rooli onkin olla lähinnä jarru ja järjen ääni, jotta sankarisuoritukset jätettäisiin kisapäiviin. Kevyet harjoitusjaksot ovatkin vaikeampia kuin kovat jaksot.


Päivin suurin haaste triathlonistina?

Pitää kirkkaana mielessä oma pitkän tähtäimen tavoitteet ja omat periaatteet. Treenikavereissa löytyy kärkiluokan menijöitä ja kilpailullisesti korkealle pyrkiviä. Päivi on laatinut kuitenkin selkeät omat prinsiipit:

  1. Tasapaino elämän eri osa-alueiden välillä (harrastus, työ ja perhe/ystävät)
  2. Pitkäjänteisyys; tavoite on harjoitella niin, että kehitys voi jatkua vuosia eteenpäin. Monella on kiire olla elämänsä kunnossa tänä vuonna ja sieltä tullaan helposti vielä nopeammin alas kuin on ylös päästy.
  3. Elämäntapana liikunta ja triathlon. Tämä edellyttää harjoittelusta todella nauttimista ja terveys edellä asioiden tekemistä. Kuntoilija kilpailee kokemusten ja elämysten takia sekä haastaakseen itseään. Tällöin on hyvä muistaa, että on turha verrata itseään muihin.

Päiviä tulee säännöllisen usein muistuttaa palaamaan näihin omiin periaatteisiin. Helposti innostuvan ja haaveilevan luonteen johdosta voi tasapaino meditatiivisen joogaajan ja kilpailuhenkisen suorittajan välillä silloin tällöin horjua. Tällöin palaamme prinsiipiin 1.

 

Mitä mieltä olet Päivin tavoitteista vuodelle 2017?

Oli täysin odotettavissa, että Päivi keksii uudenlaisen haasteen tälle vuodelle. Koska kilpailulliset tavoitteet, kuten sijoitus tai aika eivät motivoi häntä kovinkaan suuresti sisäisesti, syntyy hänelle tarve keksiä toisenlaisia haasteita. Edessä olevat kaksi täydenmatkan kisaa kesällä ja jo alkukevääseen sijoittuva puolimatkan kisa ulkomailla saavat Päivin innostumaan tästä vuodesta taas uudella tavalla. Tämä vaatii Päiviltä myös erilaista nöyryyttä ja viisautta harjoittelun suhteen. Tässä minä tulen kuvaan. Tänä vuonna jätetään harjoittelussa ylilyönnit väliin ja nautitaan onnistuneista kisareissuista, uusista elämyksistä sekä tasaisen varmasti kasvavasta kunnosta.

 

Nyt tiedät jotain minusta. Lisää voit lukea täältä. Palaan välillä kertomaan teille omia kuulumisiani kauden edetessä. Pääasiallisesti tulen kirjoittamaan triathlon ilmiöistä, juoksusta, lempi herkkujeni ohjeita ja mielenkiintoisista ihmisistä. 

Kiitos Sinulle, että luit ensimmäisen blogi-kirjoitukseni! Tämä on uusi harrastukseni, jonka toivon tuovan muillekin mukavia hetkiä liikunnan, hyvä ruoan ja näihin liittyvien asioiden parissa. P.s. pyrkimykseni on myös kehittyä kirjoittajana. Fake it until you make it -on mottoni siihen asti (mahdollisista kirjoitus virheistä voi siis syyttää suoraan huonoa oikoluku-ohjelmaa).

Iloa ja energiaa viikkoosi!

Päivi

2 Responses

  1. Olet yksi aurinkoisimmista ja taitavimmista ohjaajista, joiden ryhmäliikuntatunneilla olen käynyt 26 vuoden aikana. Ikävä on, kun nyt ei nähdä niin usein. Tsemppiä urallesi, jatkukoon se vuosikymmeniä!

    • Kiitos Terhi sydäntä lämmittävistä sanoista! <3 Toivottavasti olet löytänyt ihanan uuden jumppakodin. 🙂