
"Eat like you love yourself"
Tämä on minun lempi näkkäri ohjeeni. Ihanan ohut ja rapea näkkäri sopii loistavasti naposteluun sellaisenaan tai dippailuun, vaikka hummuksen ja guacamolen kanssa. Takuuvarma kemujen suosikki, eikä meillä kahden hengen taloudessakaan yksi erä kahta päivää kauempaa pöydällä viihdy.
Mahtiakan ja -ukon näkkäri
(2 uunipeltiä)
1,5 dl kaurahiutaleita (puolet voi olla myös kauraleseitä)
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl täysjyväruisjauhoja (voi hyvin korvata gluteenittomilla jauhoilla)
1,5 dl auringonkukansiemeniä
1,5 dl seesaminsiemeniä (puolet voi olla myös pellavansiemeniä)
pinnalle:
maun mukaan hyvää suolaa
siemeniä (esim. kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä)
1. Lisää kaurahiutaleet kattilaan ja kaada sekaan 3,5 dl kädenlämpöistä vettä. Hauduta miedolla lämmöllä hellalla noin 1 minuutin verran (ei puuroksi).
2. Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon muut ainekset ja anna levätä noin 30 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
4. Vuoraa uunipellit leivinpaperilla, jaa taikina kahtia. Muotoile näkkäristä ohut levy leivinpaperin päällä. Vinkki: leivinpaperilla on väliä! Nimimerkki. näkkäri on parempaa ilman leivinpaperia kiinni pohjassa. Itse käytän nykyisin vain valkaisematonta Eskimo leivinpaperia, mutta varmasti muitakin toimivia löytyy.
5. Ripottele päälle siemeniä ja suolaa. Tee pizzaleikkurilla tai vaikka sydänmuotilla taikinaan viivat, sen kokoisiksi paloiksi, kun näkkileivät haluat. Vinkki: rajat kannattaa vaihvistaa uudelleen 10 min paiston jälkeen, jos haluat palat siististi irti.
6. Laita pellit uuniin, yksi ylätasolla ja toinen alatasolle. Paista noin 40 minuuttia. Pölläytä uunista höyryt pihalle noin 10min välein ja vaihda samalla peltien paikkaa. Tarkkaile viimeisen 10 minuutin aikana valmistumista, etteivät näkkärit pääse palamaan ja toisaalta eivät saa jäädä pehmeiksi.
8. Väännä virrat pois uunista, avaa uunin luukku raolleen, ja anna näkkärien kuivahtaa uunissa vielä 20 minuuttia.
9. Nosta näkkärit pois uunista ja anna viilentyä.
10. Nauti jonkun sinulle rakkaan seurassa.